Lalax Boathouse

  • Location: Högsar, Nagu, Finland
  • Client: Private
  • Program: Boathouse
  • Size: 35 m2
  • Year: 2015
  • Status: Completed
  • Collaborators: -
  • Team: Ted Schauman, Jonas Nordgren
Inspiration comes from the traditional archipelago boathouse typology

The Boathouse

The project investigates the traditional archipelago boathouse typology and proposes a contemporary, subtle addition to the summerhouse setting on the island of Högsar, in Nagu. The new structure replaces an existing run-down boatshed but stays within the existing footprint.

Natural light to the interior, while also introducing an interesting, social connection with the outside

The new boathouse functions both as storage for small dinghies, tools and gear during the winter as well as a recreational pavilion for social events during the summer. As in the old shed, the west gable functions as the main service entrance for the boats. On the south facade, two large sliding doors in glass bring in natural light to the interior, while also introducing an interesting, social connection with the outside

Traditional building techniques, materials, and color palettes, the building bridges the gap between the old and the new

The Boathouse project explores the interplay between the long-established boathouse building typology and the contemporary social aspect of life in the archipelago. By using traditional building techniques, materials, and color palettes, the building bridges the gap between the old and the new, the traditional and the contemporary.

Project images