Luostarinkatu

  • Location: Turku, Finland
  • Client: City of Turku
  • Program: Housing
  • Size: 1500 m2
  • Year: 2021
  • Status: Competition proposal
  • Collaborators: -
  • Team: Ted Schauman, Jonas Nordgren, Kristian Kontula, Erik Huhtamies
The “Pavilion” forms a natural extension to the series of valuable buildings surrounding the park

The pavilion in the park

The location of Luostarinkatu 5 plot in the center of Turku, on the edge of Vartiovuori Historical Park, forms a unique starting point for the implementation of a new high-quality residential building. Vartiovuori Park is one of the oldest and most historically valuable urban parks in Finland, bordered by several early 20th century buildings. The “Pavilion” forms a natural extension to the series of valuable buildings surrounding the park

Large open green terraces on both the park and courtyard side with integrated planting boxes

The architecture of the building is light in appearance and is seamlessly connected to the park landscape of Vartiovuori. At the same time, it forms a high-quality, timeless, addition to a valuable urban environment. The building mass is surrounded by a terrace zone, which allows high-quality and large open terraces on both the park and courtyard side. Planting boxes will be integrated into the terraces so that over time the façade will also look green.

A light, warm and airy structure with greenery on all levels and a strong connection to the park

The architectural principle of the building is based on the idea of ​​a light and airy park pavilion, which continues the valuable architectural tradition of the area and is strongly connected to the park environment of Vartiovuori. The material palette of the façade consists of wood, glass, steel details, and terrazzo/white concrete. The wooden cladding of the exterior walls gives the building a welcoming and warm look.

Project images