The National Museum

  • Location: Helsinki, Finland
  • Client: The Finnish Heritage Agency, the National Museum of Finland and Senate Properties
  • Program: Museum extension
  • Size: 17000 m2
  • Year: 2019
  • Status: Open competition
  • Collaborators: MASU Planning
  • Team: Ted Schauman, Jonas Nordgren, Kristian Kontula, Lasse Kristensen, Erik Huhtamies
Nature brings people together, regardless of where they come from

The pavilion in the park

Northern nature has been the aesthetic and material inspiration for the competition entry. Nature has always been an important part of Finnish culture and the healing effect of nature brings people together, regardless of where they come from.  In modern times, amid unprecedented climate change, the importance of nature is even more emphasized. The light-coloured outdoor architecture reflects Finnish nature in many ways: white is found in the snow, in birch forests and in the swan, Finland’s national bird.

The light-coloured pavilion building will form a harmonious part of the garden, leaving the main museum building its own space.

The new entrance and restaurant pavilion open onto the National Museum’s landscaped garden, creating a direct link to the sheltered museum plot with its trees and plantings. As a new element, a water feature will be introduced into the park, positioned between the greenery and the architecture, creating its own soothing addition to the environment. The light-coloured pavilion building will form a harmonious part of the garden, leaving the main museum building its own space.

The pavilion's rough stone surface and curved openings are a contemporary interpretation of the granite façade of the existing museum building.

The geometry and layout of the extension are based on a clear and simple solution. The entrance lobby and customer service areas are located underground on the -1 floor, at the junction of the old and the new, creating a natural new connection. The pavilion’s rough stone surface and curved openings are a contemporary interpretation of the granite façade of the existing museum building.

Project images